Om

Paletten nr. 2, 2017

1. Hur har er verksamhet sett ut under det senaste året? (Vilka utställningar ellerandra offentliga arrangemang har ni genomfört?)

Stefan Karlssons museum för dålig konst är inrymt i en källarskrubb som tillhör min lägenhet. Jag betalar ingen hyra och ingen vaktning behövs då endast förbokade visningar gäller. Problem med hyra och vaktning har gjort att jag fått stänga tidigare verksamheter. I källarskrubben kan jag driva en verksamhet som bara bygger på att det är kul och enkelt! I samband med de offentliga vernissagerna arrangerar jag samtal mellan utställande konstnärer och en inbjuden person, filmerna från samtalen läggs ut på nätet. Utställande konstnärer och samtalspartners sedan starten i september 2016 har varit Ernst Billgren/ Björn Fredlund, Peter Johansson/Mattias Andersson, Nadine Byrne/ Carl Abrahamsson, Hanna Andersson/ Alida Ivanov, Elisabet Eriksson/ Nadja Lindh, Virgil Dejarv, Jes Brinch, Leif Elggren/Magnus Haglund, Stefan Karlsson och Jean-Louis Huhta.

2. Vad är det som står på spel för er idag? (Vilka frågor och problemställningar står ni inför i er verksamhet just nu? Det kan handla om allt ifrån ekonomiska, politiska till konstnärliga)

Även om jag inte betalar hyra för källarskrubben jobbar jag gratis med verksamheten. Efter två avslag från Kulturnämnden i Göteborg är det lite nervöst. Utställande konstnärer behöver resa, boende och transporter för detta har jag fått ett tillfälligt stöd från Wikanders Stiftelse och Hotel Royal. Det är svårt att förstå Kulturnämndens avslag. Den bildkonstansvarige på nämnden har anmält jäv och vad jag förstår finns det ingen annan på nämnden som kan handlägga mina ansökningar. Konstnärligt är varje utställning en utmaning då jag ser Stefan Karlssons museum för dålig konst som ett levande konstprojekt. Jag jobbar tätt ihop med varje utställande konstnär inom ramen för verksamheten. Motståndets källarskrubb bygger på en vision om ett totalitärt samhälle som förbjuder samhällskritisk konst och där samtidskonsten visas i svårtillgängliga och underjordiska lokaler.

3. Vad planerar ni att göra under det kommande året? (Hur ser ert kommandeprogram och visioner ut?)

Under hösten/ vintern 2017 ställer jag ut Leif Holmstrand, Iris Smeds och Carl Michael von Hausswolff . Klara för 2018 är Bosse Melin, Dana Sederowsky, Dryckesbröderna, Åsa Norberg & Jennie Sundén, Felix Gmelin, Marja- Leena Sillanpää, Matts Leiderstam och Fredrik Wretman. De utställande konstnärernas samtalspartners är inte klara i skrivande stund, förutom Holmstrand som valt Kajsa Widegren som samtals partner. Jag funderar på att utöka källarskrubben till den närliggande tvättstugan och torkrummet. Att tvätta och torka konst är kanske intressant?

4. Vilken annan samtida konstnärlig verksamhet tycker ni gör intressanta saker? (Det kan vara alltifrån konstinstitutioner till enskilda konstnärer eller annat)

Thomas Hirchhorn och Jonathan Meese är favoriter sedan länge. Bosse Melin, Jörgen Svensson och Annika von Hausswolff gör bra grejer i Göteborg. Svilova, ICIA och Skogen har gjort bra grejer under en längre tid och de nerlagda Yoga Center och Vita Rosen var kul så länge det varade. Box och 54 är självklara verksamheter som jag gillar, samt Röda Sten och Konsthallen så klart.

18379171_1702257796742021_1904156144_o

karta.jpg

%d bloggare gillar detta: